سهامداری در شرکت ، باعث تاجر شناخته شدن میشود ؟ : یه بصورت مشروح تر بگیم آیا سهامدار بودن فردی در یک شرکت ، باعث تاجر شناخته شدن او میشود ؟ همانطور که از مفاد قانون تجارت بخصوص ماده 583 این قانون برداشت میشود ، همه شرکت های تجاری ، تاجر محسوب میشوند ، چه فعالیت آنها تجاری باشد و چه تجاری نباشد. یعنی قانون ماهیت شرکت ها را تاجر محسوب کرده و هرگونه فعالیت آنها نیز تجاری حساب میکند. ولی شرکتها تعاونی یکسری تفاوت دارند اینکه اگر موضوع آنها تجاری باشد ، تاجر محسوب میشوند و اگر موضوع آنها تجاری نباشد ، تاجر محسوب نمیشوند.
در مورد موسسات غیر تجاری ، برخلاف عنوان غیر تجاری که در ادامه کلمه موسسه می آید ، ملاک تجاری و غیر تجاری بودن آنها نیز ، موضوع فعالیت آنها میباشد. بدین معنی که هرگاه انجام فعالیت های ذکر شده در موضوع موسسه ، فعالیت های معنوی و مدنی و حتی بعضا خدمات غیر تجاری ( به مانند آموزش و فرهنگی ) باشد و انجام این فعالیت ها از طریق انجام داد و ستد های تجاری باشد ، چون اصل فعالیت موسسه که بیشترین سهم از فعالیت های موسسه نیز هست ، غیر تجاری میباشد ، پس با انجام فعالیت های مختصر و وابسته تجاری ، به این نوع موسسات برچسب تجاری و تاجر بودن نمیخورد. ولی برعکس آن اگر موسسه ای ، فعالیت اصلی آن ، امور تجاری باشد حتی اگر در موضوع خود به غیر تجاری بودن تصریح کرده باشد ، موجب غیر تجاری شناخت شدن آن نخواهد شد و این موسسه تاجر حساب خواهد شد.
تاجر شناخته شدن اشخاص حقیقی :
در مورد اشخاص حقیقی ، ملاک تاجر شناخته شدن آنها این هست که شغل معمول وی معاملات تجاری باشد. طبق ماده 1 قانون تجارت ، تاجر کسی هست که معاملات تجاری را به نام و حساب خودش انجام میدهد و شغل معمول وی نیز معاملات تجاری باشد. البته در اینجا باید دلالان و حق العمل کاران و کسانی که وسیله تسهیل معاملات میشوند را استثنا نمود. زیرا طبق بند سه ماده ۲ق. ت این گونه اشخاص اگرچه به حساب دیگران یا برای دیگران معاملاتی انجام میدهند ولی عملیات آنها تجارتی بوده و خودشان تاجر محسوب میشوند و اصولاً این گونه اشخاص برای اجرت خدمات خود حق العملی به تناسب معاملات انجام شده دریافت میکنند.
تاجر حقیقی معمولاً مالک کلیه اموال و داراییهای کسبوکار است و به تنهایی از منافع آن بهرهمند میشود. در صورت بروز مشکلات مالی یا قانونی از جمله ورشکستگی، تاجر حقیقی بهصورت نامحدود مسئول پرداخت بدهیها و تعهدات کسبوکار خود است و بخصوص در صورت ورشکستگی ، رسیدگی و تصفیه بر اساس قانون تجارت میباشد . تاجر حقیقی موظف است اظهارنامه مالیاتی شخصی خود را که شامل درآمدها و هزینههای کسبوکار است، تنظیم کند و ارائه دهد.
حال با توجه به تعاریف و موارد فوق ، میخواهیم بررسی کنیم که اگر فردی در یک شرکتی صرفا سهامدار باشد ، تاجر تلقی شده و زیر چتر حمایات و مسئولیت های قانونی تاجر بودن قرار خواهد گرفت یا خیر.

بنا بر رای صادره دادگاه تجدید نظر مورخ 24/07/1402 به شماره دادنامه قطعی 14014792000313055 « صرف سهامدار بودن تجدیدنظرخواه در شرکت های تجاری دلیلی بر تاجر قلمداد شدن وی نبوده و این موضوع نمی تواند مورد استفاده وی و دلیلی بر انجام معاملات تجارتی تلقی گردد.»
و مطابق همین رای ، در صورت بروز اخلاف و مطرح شدن دعوی برای فردی که سهامدار یک شرکت هست ، به مانند افراد عادی و غیر تاجر دعوای خویش را مطرح و در صورت نیاز درخواست اعصار میدهد درحالی که اگر فرد تاجر می بود باید دادخواست ورشکستگی ارائه می کرد و نمی توانست دادخواست اعسار مطرح نماید.
از اینکه با مبحث « سهامداری در شرکت ، باعث تاجر شناخته شدن میشود ؟ » با ما همراه بودید کمال تشکر را داریم.
دفتر وکالت مریم شایق شما همشهریان عزیز یزدی برای انجام امور حقوقی در یزد اعم از گرفتن وکیل در یزد و استفاده از خدمات وکیل در یزد ، گرفتن مشاوره حقوقی در یزد و همچنین استفاده از خدمات تهیه و تنظیم قرارداد در یزد ، توسط تیم وکالت خانم مریم شایق و همچنین بهره مندی از سایر خدمات تخصصی وکالت اعم از وکالت در دعاوی حقوقی در یزد ، وکالت در دعاوی کیفری در یزد ، وکالت در دعاوی ملک و املاک در یزد ، وکالت در دعاوی خانواده در یزد ، خدمات مشاوره حقوقی در یزد ، بررسی حضوری و آنلاین ( سامانه عدل ایران) و تهیه و تنظیم لایحه ، با ما تماس حاصل فرمایید. تلفن دفتر : ۳۶۲۹۲۰۴۳-۰۳۵ همراه : ۰۹۱۲۲۰۲۶۲۰۵ |
![]() |
برای موفقیت در پرونده های حقوقی و کیفری ، وجود تخصص لازم و ضروری می باشد. اما یک مورد ضروری تر ، وجود تمرکز و دقت در بررسی پرونده ها در محاکم قضایی و سایر ارگانها ، مطالعه بدون وقفه و تطبیق موضوعات مورد نظر با قوانین جاری اعم از قوانین کیفری ، حقوقی ، تجاری ، شرکتها ، علائم تجاری و سایر قوانین موضوعه کشور ، شناخت طرفین دعوا به خصوص طرف مقابل دعوای ما و خلاصه کلام وقت گذاشتن برای پرونده قبل از جلسه دادرسی و یافتن بهترین راه جهت دفاع و به سرانجام رساندن به نحو مطلوب پرونده موکل و در صورت لزوم همراهی و پیگیری بعد از صدور رای می باشد. در همین راستا افتخار من ، مریم شایق ، وکیل پایه یک دادگستری و کارشناس ارشد حقوق خصوصی به عنوان یک وکیل جوان و مستقل در یزد ، سرپرستی و همکاری با یک تیم حقوقی متخصص شامل تعدادی از وکلا و حقوقدانان با تجربه در زمینه کارهای مختلف می باشد.امید است که با بهره گیری از دانش و تخصص های مختلف حقوقی و اطلاع کامل از فرآیند های سازمانی و امور اداری و سامانه های قضایی ، بهترین نتیجه و پاسخ را به اعتماد شما عزیزان و موکلین گرامی بدهیم.
آدرس دفتر : یزد ، میدان مهدیه ، ابتدای بلوار منتظر قائم ، طبقه فوقانی دفتر خدمات قضایی امینی ، تلفن : 09122026205
نوشتن یک دیدگاه