وکالت دعاوی خانواده : یکی از اصلی ترین و مهم ترین شاخه های دعاوی حقوقی که در دادگاه ها مطرح می شود ، دعاوی خانواده یا همان دعاوی خانوادگی است و بعضی از وکلا که به صورت تخصصی به این نوع از دعاوی اشتغال می یابند را تحت عنوان متخصص در دعاوی خانواده یا وکیل خانواده نامگذاری می کنند که بصورت تخصصی به دعاوی خانوادگی و امور مرتبط با آن میپردازند.
در مقام تعریف ، مقصود از دعاوی خانوادگی به طور کلی آن قسم از دعاوی است که مربوط به کانون خانواده می شود مانند: نکاح دائم ، موقت و اذن در نکاح، مهریه، طلاق، رجوع از طلاق، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن، حضانت و ملاقات طفل، نسب، رشد، حجر و رفع آن و…
از طرف دیگر دادگاههای خانواده از جمله دادگاههای حقوقی هستند که رسیدگی به آنها مطابق تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی است. لیکن صلاحیت رسیدگی به دعاوی خانواده از دادگاه های عمومی سلب شده و به دادگاه های تخصصی خانواده سپرده شده است.
و همچنین دادگاه خانواده تنها دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به دعاوی خانوادگی را دارد. در صورتی که دعوای خانوادگی در دادگاهی غیر از دادگاه خانواده مطرح بشود، دادگاه باید قرار امتناع از رسیدگی صادر کند و پرونده را به دادگاه خانواده بفرستد.
با تصویب قانون حمایت از خانواده، قوه قضائیه موظف به تشکیل محاکم تخصصی خانواده گردید که باید گفت هر دادگاه خانواده که در زمره محاکم عمومی حقوقی میباشد، با حضور رئیس یا دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن تشکیل میگردد، قضات دادگاه خانواده باید متاهل و دارای حداقل چهار سال سابقه خدمات قضایی باشند.
وفق ماده 8 قانون حمایت از خانواده شروع رسیدگی به هر دعوا در دادگاههای خانواده با تقدیم دادخواست میشود. به این منظور میبایست بدوا از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، نسبت به ثبت نام در سامانه ثنا اقدام نمایید.با ما در ادامه مبحث وکیل دعاوی خانواده همراه باشید.
بر اساس قانون حمایت از خانواده که چند سال پیش به تصویب رسیده است ، جهت حمایت از نهاد خانواده و منضبط کردن روابط درون خانوادگی و پیشگیری هرچه بیشتر از اختلاف و فروپاشی این نهاد و همچنین دعاوی خانوادگی ، توسط قانونگذار تهیه و تنظیم و تصویت شد.
متعاقبا طبق ماده 4 این قانون ، دعاوی خانوادگی دارای تقسیماتی هست که در ادامه مهمترین آنها را بیان خواهیم کرد. پس با ما با مقاله وکیل دعاوی خانواده همراه باشید.
1.دعاوی مرتبط با نامزدی و برهم زدن نامزدی و خسارات آن
در ابتدای امر باید عنوان کرد که درست است که نامزدی ، یکی از تشریفات و ترتیبات ازدواج میباشد ولی با عقد نکاح کاملا تفاوت دارد.اصولا نامزدی پس از تشریفات خواستگاری ایجاد میشود و به نوعی با موافقت زن و حصول توافقات اولیه جهت ازدواج ایجاد میشود.
در این باره ماده 1035 قانون مدنی عنوان میکند که :
" وعده ازدواج ایجاد علقه زوجیت نمی کند اگرچه تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده پرداخته شده باشد بنابراین هریک از زن و مرد مادام که عقد نکاح جاری نشده می تواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمی تواند به هیچ وجه او را مجبور به ازدواج کرده و یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه خسارتی نماید."
پس با توجه به تفاسیر فوق و ماده قانونی ذکر شده ، نامزدی ، هیچ تضمینی جهت انجام عقد نکاح نمیباشد و نمیتوان به استناد نامزدی ، فردی را مجور به ازدواج با فرد دیگری نمود.حتی اگر به صورت مکتوب قرارداد یا توافق نامه ای منعقد شود که توافقات ازدواج در آن عنوان شده باشد.
اما مساله ای که اینجا به وجود می آید این است که اگر یکی از طرفین و نامزدها ، بدون هیچ دلیل موجهی ، نامزدی را به هم بزند و طرف مقابل نیز هزینه هایی را برای این نامزدی کرده باشد ، آیا این هزینه ها قابل برگشت است ؟
اول اینکه صرف خودداری از ازدواج ، موجب ایجاد خسارت نمیشود.همانطور که در انتهای ماده 1035 قانون مدنی آمده " بنابراین هریک از زن و مرد مادام که عقد نکاح جاری نشده می تواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمی تواند به هیچ وجه او را مجبور به ازدواج کرده و یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه خسارتی نماید."
از طرفی اما با استناد به ماده 4 قانون حمایت از خانواده مصوب 1391 که نامزدی و خسارت های ناشی از آن را در صلاحیت دادگاه خانواده قرار داده ، میتوان گفت اگر بخاطر برهم زدن نامزدی ، خسارتی به طرف مقابل وارد شود ، برا اساس مسئولیت مدنی ، قابل پیگیری هست.
حال از منظر دیگر اگر طرفین طی توافق نامه ای باهم توافق کنند که اگر نامزدی توسط هریک از طرفین برهم بخورد و منجر به ازدواج نشود ، باید مقدار مشخصی خسارت پرداخت کنند ، آیا این توافق نامه قابل قبول میباشد یا خیر ؟
باید گفت طبق قانون حمایت از خانواده گرفتن این خسارت موجه نیست مگر اینکه طبق قوانین مدنی و مسئولیت مدنی ، قابل پیگیری باشد.
در آخر اینکه اصولا عناوین دعاوی خانوادگی و وکالت در دعاوی خانواده ، به شرح ذیل میباشد :
- طلاق توافقی
- طلاق یکطرفه
- فسخ نکاح
- ابطال نکاح
- مطالبه مهریه، تقسیط مهریه
- توقیف اموال (تامین خواسته)
- ممنوع الخروج کردن بدهکار
- مطالبه نفقه
- طرح شکایت کیفری ترک انفاق و یا دفاع از آن
- اجازه ازدواج مجدد
- اجازه ازدواج دختر باکره (در فرضی که پدر اجازه ازدواج نمی دهد)
- حضانت فرزند و سلب حضانت، ملاقات فرزند مشترک
- و سایر دعاوی و اختلافات خانوادگی.
برای موفقیت در پرونده های حقوقی و کیفری ، وجود تخصص لازم و ضروری می باشد. اما یک مورد ضروری تر ، وجود تمرکز و دقت در بررسی پرونده ها در محاکم قضایی و سایر ارگانها ، مطالعه بدون وقفه و تطبیق موضوعات مورد نظر با قوانین جاری اعم از قوانین کیفری ، حقوقی ، تجاری ، شرکتها ، علائم تجاری و سایر قوانین موضوعه کشور ، شناخت طرفین دعوا به خصوص طرف مقابل دعوای ما و خلاصه کلام وقت گذاشتن برای پرونده قبل از جلسه دادرسی و یافتن بهترین راه جهت دفاع و به سرانجام رساندن به نحو مطلوب پرونده موکل و در صورت لزوم همراهی و پیگیری بعد از صدور رای می باشد. در همین راستا افتخار من ، مریم شایق ، وکیل پایه یک دادگستری و کارشناس ارشد حقوق خصوصی به عنوان یک وکیل جوان و مستقل در یزد ، سرپرستی و همکاری با یک تیم حقوقی متخصص شامل تعدادی از وکلا و حقوقدانان با تجربه در زمینه کارهای مختلف می باشد.امید است که با بهره گیری از دانش و تخصص های مختلف حقوقی و اطلاع کامل از فرآیند های سازمانی و امور اداری و سامانه های قضایی ، بهترین نتیجه و پاسخ را به اعتماد شما عزیزان و موکلین گرامی بدهیم.
آدرس دفتر : یزد ، میدان مهدیه ، ابتدای بلوار منتظر قائم ، طبقه فوقانی دفتر خدمات قضایی امینی ، تلفن : 09122026205
نوشتن یک دیدگاه